Profesori i stručnjaci posjetili CERN i upoznali se sa švicarskim modelom obrazovnog sustava

by | lis 12, 2022

30 profesora, stručnjaka i poduzetnika iz Tehničke škole Karlovac, Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, Strukovne škole Gospić, Obrtničke i tehničke škole Ogulin, FRIGO-VE d.o.o., Kelteks d.o.o., RI-Bit d.o.o., MEP d.o.o., te Ventex d.o.o. je u periodu od 2. do 5. listopada 2022. sudjelovalo u studijskom putovanju u Švicarsku organiziranom u okviru provedbe našeg projekta. Cilj ovog studijskog putovanja bio je upoznavanje švicarskog modela obrazovanja i unapređivanje i modernizacija strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj te usavršavanje nastavnika kroz stjecanje novog znanja posjetom CERN-u.

Kako je posjetiteljima i prezentirano, CERN je najveći znanstveni laboratorij  na svijetu, ima najsloženije znanstvene instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanja, a najvažniji su instrumenti akceleratori i detektori čestica, što je između ostalog i opisano i pokazano našoj grupi posjetitelja. Posjetitelji iz Hrvatske su u CERN-u obišli i Tvornicu antimaterije gdje su ušli u svijet čestica, protona i elektrona, te otkrili novu dimenziju istraživačkog rada.

U drugom dijelu svog studijskog putovanja, posjetitelji su obišli i čuveni SFUVET – Švicarsko savezno sveučilište za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, gdje su se upoznali s funkcioniranjem švicarskog sustava obrazovanja. Švicarski sustav obrazovanja se provodi u 26 kantona kroz stotine škola i strukovnih fakulteta. Usmjereno je na praktičnu nastavu i mogućnost zaposlenja odmah po završetku obrazovanja. Veliki naglasak je stavljen na praktičnu nastavu, ali i usku specijalizaciju za određeno područje. Uz to što se bave obrazovanjem učenika i studenata, SFUVET organizira i konstantna usavršavanja svojih nastavnika te se puno radi na inovacijama i uvođenjima novih sistema poučavanja.

Ova aktivnost je provedena je u okviru projektnog zadatka jačanja kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca za provedbu programa redovitoga strukovnog obrazovanja, formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih.  Posjeti CERN-u i SFUVET-u su sastavni dio stručnih usavršavanja naših profesora i gospodarstvenika u području obrazovanja i poučavanja i ostvaren je cilja da se dobije drugačija slika, novo znanje i iskustvo koje će se prenijeti na kako nastavu, tako i praksu u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj.

     

Povezani projekti

RCK STRUKA
RCK Karijera
RCK STRUKA
X
Skip to content